niedziela, 27 września 2015

Przepis na pomidory

Pomidory to wspaniałe warzywo, jednak jego cudowne, zdrowotne i lecznicze właściwości zostawmy do odkrywania "amerykańskim naukowcom", nam są potrzebne z kilku powodów: świetnie wpływają na trawienie, nie wymagają specjalnego przygotowania i obróbki, są smaczne i można ich dużo zjeść, a co najważniejsze: mają bardzo mało węglowodanów !

Wartości odżywcze pomidorów w 100g:
kalorie: 18 kcal
białko: 0,9g
węglowodany: 3,92g
tłuszcz: 0,2g
Oczywiście są to dane dotyczące zwykłych standardowych pomidorów, inne wartości będzie mieć piękna słodka malinówka, a inne biedny twardy pomidorek z marketu w zimie.

Przepis jest banalnie prosty, nawet ciężko to nazwać przepisem. Potrzebujemy blender, wagę i pomidory. Pomidory kroimy na niewielkie kawałki (żeby się nie zawiesiły nad śmigłami blendera), 5sekund miksowania i gotowe (nie dodajemy wody !).
Kiedyś do smaku dodawałem pieprz, lub tabasco, ale ostatnio nie jest mi to w ogóle potrzebne.
Problem mam z nazewnictwem, shake, szejk, a może koktajl ? Zdecydujcie sami !

W supermarketach możemy kupić gotowe 100% soki z pomidorów, jednak to co otrzymamy z blendera to całkowicie inny produkt, to tak samo jak z sokami owocowymi, niby w kartonie mamy 100% sok owocowy wyciśnięty ze świeżych owoców, ale jak porównamy to z prawdziwym wyciśniętym owocem to widzimy, że produkt z kartonu to oszustwo !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz