niedziela, 27 września 2015

Przepis na masło orzechowe

Masło orzechowe to jeden z najwspanialszych pokarmów jakie możemy zjeść ! Jest pyszne, zdrowe, dostarcza nam masę białka, zdrowych tłuszczy i minimalną ilość węglowodanów. Świetna propozycja podczas diety ketogenicznej, jak również low carb.
Jest tylko jedno ale... to co możemy kupić w marketach, produkty znanych firm, to syf. Smakują okropnie, a w składzie mają masę niepotrzebnych rzeczy: syrop glukozowy, cukier (tylko wymieniony, nie wiadomo ile), oleje roślinne (jakie?), utwardzone tłuszcze roślinne (jake?), olej palmowy, sól itd.
Po co to wszystko ?
Firma produkująca odżywki FA robi masła orzechowe o bardzo dobrym składzie, ale są bardzo drogie, poza tym domowe mi lepiej smakuje !
Dlatego warto samemu zrobić sobie masło orzechowe - lepszego nie kupicie nigdzie !

Przepis na masło orzechowe, potrzebujemy:
- maszynkę do mielenia orzechów (dostępna w każdym sklepie agd za ok 20-30zł, podstawowe narzędzie gospodyń domowych i cukierników, moja to prosty, tani, plastikowy i zarazem najlepszy model)
- wagę
- miarkę ml

- orzeszki ziemne - obrane 500g
- oliwę z oliwek - 200ml
- miód*

Masło orzechowe, wartości odżywcze w 100g:
kalorie: 660kcal
białko: 19,11
węglowodany: 11,76
tłuszcz: 63,08

Dodatkowe informacje:
Oliwa z oliwek Monini 100ml - 828kcal, 0b, 0w, 92t
Orzeszki ziemne 100g - 567kcal, 26b, 16w, 49t
Przyjąłem wartości odżywcze jak wyżej. Orzeszki ziemne, w zależności od producenta różnią się składem i kalorycznością. Oliwa z oliwek 100ml = 90g. Miodu nie liczyłem.

Wykonanie:
ketoza menu

Potrzebujemy 500g obranych orzeszków ziemnych, to jest najtrudniejsza część pracy. Niby niewiele, ale wyłuskać pół kilo orzeszków to kawał ciężkiej pracy.
Orzeszki mielimy w maszynce do miski:

ketoza menu

Następnie odmierzamy 200ml oliwy:

ketoza menu

Wlewamy do orzeszków:

ketoza menu

Dodaję małą łyżeczkę od herbaty miodu:

ketoza menu

Miód nie jest konieczny i dostarcza niechciany cukier i węglowodany, jednak mała łyżeczka na taką ilość robi śladową różnicę i nawet jej nie uwzględniam w rozpisce, a miód ma niesamowitą siłę, zmienia cały smak i aromat masła ! Dla mnie dodatek niezbędny !

Mieszamy całość:

ketoza menu

ketoza menu

ketoza menu


Masełko przekładam do pojemniczka:

ketoza menu
GOTOWE !!!

ketoza menuketoza menu

Przechowuję w lodówce, najlepiej smakuje zimne !
Posiada jedną poważna wadę, bardzo szybko znika, ja swoje ukrywam przez żoną w lodówce na górnej półce za ogórkami :)!
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz